Espace I

Renault Espace 1

Espace I (1984–1991)

produsa in perioada 1984 – 1991 in localitatea franceza Romorantin, de catre MATRA ( Mecanique Aviation TRAction – societate producatoare de automobile, biciclete, echipamente aeronautice si militare), prima generatie de Espace isi are originile in anii 1970. Conceptul initial al designerului britanic Fergus Pollock pentru Chrysler UK, a fost dezvoltat mai tarziu de MATRA, ca subsidiara  franceza al aceluiasi grup Chrysler, prin designerul grec Antonis Volanis.

Pregatita initial pentru a fi vanduta sub marca Talbot ca si inlocuitor al lui MATRA RANCHO, ea a folosit in perioada de prototip subansamble provenind de la vechiul SIMCA 1307 ( Chrysler Alpine).

Cu sase ani inainte de lansarea initiala, in anul 1978, filialele Chrysler UK si Simca au fost vandute companiei franceze PSA Peugeot Citroen, care  a decis ca modelul ESPACE este unul prea scump si riscant pentru a fi introdus in productia de serie si astfel el a fost cedat grupului MATRA ce se implicase in dezvoltarea acestuia.

MATRA si-a prezentat conceptul si ideea celor de la Renault si astfel s-a ajuns la productia primului RENAULT ESPACE, un automobil din fibra de sticla pe un sasiu galvanizat la cald, ce impartea la acel moment aceeasi tehnologie si linie de asamblare cu Talbot Matra Murena.

Desi doar 9 masini au fost vandute in prima luna de dupa lansarea oficiala din anul 1984, foarte rapid clientii au inteles care este atuul MPV-urilor, ceea ce a condus la extinderea vanzarilor atat catre Statele Unite cat si catre Marea Britanie in 1985.

ESPACE 1 – MPV-ul comercializat cu motor frontal, cu tractiune fata sau 4*4, a beneficiat de urmatoarea gama de motoare:

– benzina:    2.0 L; 4 cilindrii in linie – 8 valve

2.9 L; 6 cilindrii in V – 12 valve

– diesel:        2.1 TD; 4 cilindrii in linie – 8 valve

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>